Øyebetennelse

Hva er det?

Øyebetennelse (også kalt Konjunktivitt) er en betennelse av øyets ytterste lag/bindehinne. Allergi, virus og bakterier kan forårsake konjunktivitt. Sykehistorien og presentasjonen er ofte klassisk og gir diagnosen.

Symptomer

Allergisk øyebetennelse rammer ofte begge øynene og karakterieseres av kløe, rødme, ruskfølelse og tåreflod. Øyebetennelse forårsaket av virus omfatter oftest begge øynene og gir mer uttalt ruskfølelse og rødme. Iblandt kan man ha synspåvirkning/lysømfintlighet. Øyebetennelse forårsaket av bakterier kan initielt være ensidig og senere dobbeltsidig og man ser uttalt rødhet, varig sekresjon, gjenklistrede øyelokk på morgenen.

Behandling

Allergisk konjunktivitt: Behandling med antihistamin/allergi dråper eller tabletter.

Bakteriell konjunktivitt: I første omgang vask med vann flere ganger daglig og drypping av øynene med sterilt saltvann.

Antibiotikadråper og salve minsker smitterisiko og fører evt til hurtigere bedring. Vanlig behandling er Fucidin eller Kloramfenikol

Leave a Comment