Klamydia

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon, forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis som smitter ved direkte slimhinnekontakt. Bakterien trives på slimhinner i kjønnsorgan, urinrør og endetarm, og kan føre til betennelse i disse organene.

Mange har ingen plager selv om de er smittet.

Kvinner kan få forandret utflod, samt litt blødning ved samleie eller mellom menstruasjonene. Infeksjonen kan medføre svie ved vannlating, noe som kan forveksles med blærekatarr. Hvis bakterien sprer seg til egglederne, kan det gi smerter nederst i magen og feber. Da bør behandling skje raskt. Hvis en kvinne har klamydiainfeksjon når hun føder, kan barnet få øyebetennelse og/eller lungebetennelse.

Menn kan få svie eller utflod fra urinrøret, svie ved vannlating, utslett på penishodet og lette smerter i penisroten. Hvis klamydiabakterien sprer seg til bitestiklene, kan det gi infeksjon i pungen som kan bli smertefull, rød og hoven.

I sjeldne tilfeller kan klamydia gi leddplager eller infeksjon i øyet.

Klamydiainfeksjon i endetarmen medfører ofte ingen plager.

Klamydiainfeksjon behandles med antibiotika. Det er viktig med seksuell avholdenhet en uke etter at behandlingen er påbegynt.

Det er viktig å oppdage og behandle klamydiainfeksjonen i tide for å unngå komplikasjoner. Ubehandlet kan klamydia hos kvinner skape komplikasjoner fordi den kan spre seg til egglederne og gi infeksjon som kan føre til redusert fruktbarhet og kroniske underlivssmerter. Hos menn kan det føre til betennelse i bitestiklene. Inkubasjonstiden (tid fra man er smittet til symptomer) er 5 dager til 14 dager. Når man tester seg før klamydia så bør det ha gått minimum 7 dager fra den dagen da man hatt samleie og mistenker at man kan ha blitt smittet

Ved følgende symptomer, tegn eller risikofaktorer er det fint å teste seg:

◦ Symptomer fra urinrøret (svie, brennende følelse eller utflod)

◦ Om man er kvinne og har økt utflod, mellomblødninger eller andre blødningsforstyrrelser uten kjent grunn.

◦ Om man hatt samleie med partnere som fått påvist klamydia

◦ Etter partnerbytte eller multiple samtidige sexpartnere

◦ Hos gravide under 25 år, i henhold til «Retningslinjer for svangerskapsomsorgen»10

◦ Før spiralinnsetting

◦ Ved smittesporing

◦ Ikke brukt kondom

◦ Sexpartnere som har andre samtidige sexpartnere

Dersom du har tatt behandlingen som forordnet, ikke hatt sex i behandlingstiden og ikke har plager, er kontroll unødvendig.

Leave a Comment